kuzin

У межах кампанії напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. Для цього розроблені і прийняті обласні плани проведення кампанії, визначено обласних координаторів і залучено до «підчищаючого раунду» з імунізації заклади охорони здоровʼя, пункти щеплень та мобільні вакцинальні бригади, які проводитимуть виїзні сесії у таборах та у віддалених населених пунктах областей.

«На рівні областей країни буде відбуватись вакцинація проти кору дітей, які пропустили одне чи два щеплення. Особлива увага до дітей, які переїхали до інших областей: вони зможуть зробити щеплення та перевірити вакцинальний статус у лікарнях чи пунктах щеплень. У 2022 році обовʼязкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 69% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти – довакциновані. Загалом у рамках кампанії заплановано провести понад 260 тисяч щеплень, не враховуючи рутинну вакцинацію», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи доставлена до кожного регіону. 657 тисяч доз комбінованої вакцини КПК на підтримку Національної програми імунізації в Україну доставив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

«Ліків проти кору не існує, проте існує ефективний спосіб запобігти цій хворобі – захистити себе та дітей можна за допомогою вакцинації. Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, важливо його надолужити. ЮНІСЕФ доставив необхідні для цього вакцини в Україну», – сказав Мухаммад Тарік Ікбаль, спеціаліст ЮНІСЕФ з імунізації.

Головна причина спалахів кору – низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію. Адже хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією першочергово необхідно досягти серед дітей.

«Доступ до якісних послуг вакцинації та своєчасна імунізація – запорука запобігання спалахам кору. ВООЗ та партнери працюють над тим, щоб зробити вакцини доступними для всіх. Від початку вторгнення російської федерації в Україну та розвʼязання повномасштабної війни, ми підтримуємо уряд у наданні послуг з імунізації, зосередившись на вразливих групах населення, таких як внутрішньо переміщені особи та люди, які проживають у віддалених сільських районах, а також проводимо загальнонаціональні просвітницькі та інформаційні кампанії і тренінги для медичних працівників. 59 автобусів, які ми передали Міністерству охорони здоров’я, вже активно використовуються мобільними медичними бригадами для роботи у віддалених сільських районах та проведення щеплень проти кору, COVID-19, правця та дифтерії», – зазначив представник ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт.

Кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація.

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше.

Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже такі діти вразливіші до інфекцій, перебіг хвороби в них зазвичай важчий, а ускладнення – серйозніші.

За інформацією МОЗ.