papach br

У літній період значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ). З початку року в області зафіксували 829 випадків захворювань на ГКІ. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 70,6. Це на понад 33% вище, ніж за аналогічний період минулого року, та на 30% перевищує середньодержавний показник. Про це під час брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

Найбільше хворих на гострі кишкові інфекції в області – серед дітей.

«Зареєстровано 454 випадки гострих кишкових інфекцій серед дітей, що становить понад 54% усіх хворих і на понад 10 відсотків перевищує торішній показник», – зазначив Володимир Папач.

За його словами, найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції реєструються у Черкасах (432 випадки, 52,1% від загальної кількості зареєстрованих в області), Канівській (31 випадок), Червонослобідській (13 випадків), Маньківській (16 випадків), Катеринопільській (19 випадків) та Бобрицькій (6 випадків) територіальних громадах.

Серед виявлених гострих кишкових інфекцій 64,3% складають гастроентероколіти невстановленої етіології, 26,7% – гастроентероколіти встановленої етіології, 8,6% – сальмонельоз, 0,4 % – вірусний гепатит А.

Для моніторингу циркуляції збудників інфекційних захворювань та оцінки безпечності об’єктів середовища життєдіяльності ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить відповідні лабораторно-інструментальні дослідження.

Зокрема, з початку року фахівці Центру із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрали та дослідили 5 436 проб питної води за мікробіологічними показниками та 5 522 – за санітарно-хімічними. Із них гігієнічним вимогам не відповідали понад 2% проб за мікробіологічними показниками та понад 3% – за санітарно-хімічними.

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ відбирають воду також із джерел нецентралізованого водопостачання. Так, із приватних та громадських свердловин і колодязів досліджено 760 проб питної води за мікробіологічними показниками та 1063 – за санітарно-хімічними. Із цих проб гігієнічним вимогам не відповідало понад 12% за мікробіологічними показниками (кишкова паличка, загальні коліформи) та понад 30% – за санітарно-хімічними показниками (забарвленість, каламутність, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю, нітратів).

Із початку літнього сезону Черкаський обласний ЦКПХ проводить постійний моніторинг якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський-1» у Черкасах, міського пляжу у Ватутіному та 28 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах.

Загалом з акваторії пляжів та місць масового відпочинку на водоймах відібрано та досліджено 65 проб води за мікробіологічними показниками та 38 – за санітарно-хімічними. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвалися у 17% проб за мікробіологічними показниками – перевищення кількості лактозопозитивної кишкової палички.

Крім того, фахівці Центру відібрали та дослідили 9 проб піску за паразитологічними та радіологічними показниками. У двох пробах виявлено відхилення від гігієнічних нормативів за паразитологічними показниками – наявні життєздатні яйця аскарид, цисти лямблій. За радіологічними показниками відхилень не виявлено.

Із 1 червня цього року Черкаський обласний ЦКПХ здійснює також моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм задля вивчення циркуляції збудника холери. Із досліджених 76 проб води водойм у 18 виявлено НАГ-вібріони I-ої групи Хейберга – у Черкасах, Чигирині, Каневі, Звенигородці, Смілі, смт Чорнобай, Катеринопіль, Лисянка.

Як зазначив Володимир Папач, так званий холероподібний вібріон не є збудником холери, але він може викликати захворювання на гострі кишкові інфекції.

«Війна в Україні, економічні негаразди, міграція та скупченість населення, відсутність доступу до базових умов та засобів гігієни – все це становить додаткові ризики подальшого поширення інфекційних захворювань, зокрема гострих кишкових інфекцій», – наголосив головний державний санітарний лікар області.

У таких умовах вкрай важливо кожному дотримуватися простих, але дієвих профілактичних заходів, щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій:

- вживати лише безпечні, доброякісні харчові продукти;

- приготовані страви вживати відразу, не залишати «на потім»;

- не зберігати швидкопсувні харчові продукти без холоду;

- дотримуватися правил термічної обробки харчових продуктів, термінів та умов їх зберігання;

- овочі, фруктів та ягоди ретельно мити чистою питною водою та обдавати окропом;

- не купувати харчові продукти на стихійних ринках або «з рук»;

- для пиття та приготування їжі використовувати лише якісну воду з безпечних джерел або бутильовану;

- суворо дотримуватись правил особистої гігієни і слідкувати, щоб це робили діти;

- відпочивати та купатися лише на офіційних пляжах та місцях організованого відпочинку, не брати з собою на пляж швидкопсувні харчові продукти, пити бутильовану воду;

- регулярно мити та дезінфікувати дитячі іграшки і предмети побуту;

- уникати контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань;

- у разі виникнення ознак інфекційного захворювання терміново звернутися за медичною допомогою.

Окрім того, зважаючи на збільшення в області кількості хворих на Лайм-бореліоз – 116 випадків з початку цього року, що більш як удвічі перевищує показники за аналогічний період минулого року, під час брифінгу Володимир Папач зупинився на ситуації із захворюваністю на кліщовий бореліоз та заходах профілактики цієї хвороби.

Переглянути відео з брифінгу можна за покликанням.