dutuna sheplenna

Інформація про щеплення вноситься в медичну документацію:

- Історія розвитку дитини (форма № 112/о);

- Карта профілактичних щеплень (форма № 063/о);

- Медична карта амбулаторного хворого (форма № 025/о);

- довідка про проведені щеплення.

У медичні документи вносяться паспортні дані пацієнта, вік, а також дати проведення щеплень, якою вакциною зроблені щеплення, виробник препарату, серія, доза, спосіб введення. Якщо була побічна реакція на введення вакцини, робиться обов’язкова відмітка.

Особливістю Карти профілактичних щеплень (форма № 063/о) є те, що вона зберігається у закладах – надавачів послуг постійно. На вимогу пацієнтів про дані щеплень видається копія форми № 063/о або формується довідка, яку підписує лікар.

Тільки тоді, коли пацієнт знімається з обліку, в карті робиться відмітка, і вона ще зберігається у закладі охорони здоров’я п’ять років поспіль.

У сучасних умовах інформація про щеплення вноситься в електронну систему охорони здоров’я, записи в якій є обов’язковими для надавачів медичних послуг.

Що робити, якщо інформація про щеплення відсутня або втрачена?

Під час війни ці питання особливо актуальні і вимагають термінового вирішення. При втраті медичних документів (наприклад, якщо вони згоріли),  необхідно звернутись до територіального Центру первинної медико-санітарної допомоги. Лікар первинної ланки разом із пацієнтом направить зусилля на відновлення документів про щеплення та розробить індивідуальний графік вакцинації.

У разі втрати карти щеплень  у МОЗ України рекомендують ввести додаткові дози вакцини.

Введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров'я. Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано авторитетними міжнародними організаціями, такими як World Health Organization (WHO) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.

У ситуації, коли інформація про проведені щеплення конкретної особи недоступна і немає можливості її отримати або ж відновити, доцільно зробити повторний курс щеплень.

Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 № 595 (у редакції наказу №551 від 11.08.2014) «За потреби лікар має право ввести всі вакцини, анатоксини, що показані за Календарем (крім БЦЖ), за одне відвідування закладу охорони здоров’я, проводячи ін’єкції у різні ділянки тіла за умови, що це не суперечить інструкції про застосування конкретної вакцини. В іншому випадку лікар планує такі щеплення з урахуванням мінімальних інтервалів між введенням вакцин, анатоксинів».