В Україні очікують спалах кору – черкащан закликають вакцинувати дітей

Друк
PDF

 kir dut2

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ України в державі очікується спалах кору – одного з найбільш заразних та небезпечних інфекційних захворювань. З цього приводу в Черкаській області розроблений План дій щодо готовності та реагування на спалах кору, затверджений рішенням комісії ТЕБ та НС №6 від 06 квітня 2023 року.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти до 18 років мають отримати дві дози вакцини – у 12 місяців та в 6 років. Дуже важливо не відкладати щеплення. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, потрібно звернутися до лікаря і якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.

Діти, які вчасно не отримали необхідний комплекс профілактичних щеплень проти кору, можуть отримати дві дози вакцини з інтервалом 1 місяць до 18 років.

Вакцина для профілактики кору комбінована та має у складі захисні компоненти також від паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист.

Зараз медичними працівниками області проводиться робота щодо виявлення нещеплених дітей. Особливу насторогу викликають діти, які відвідують організовані дитячі колективи (садочки, школи), тому що саме нещеплені діти створюють загрозу виникнення спалаху із залученням великої кількості дітей та дорослих за короткий проміжок часу.

Специфічного лікування від кору не існує, тому найкращий захист від цього захворювання – вакцинація.

Закликаємо батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, студенти, освітяни і медики.Для цього необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Наразі проводяться організаційні заходи з розрахунків та забезпечення регіону вакциною для профілактики кору, імуноглобулінами, витратними матеріалами.