23 квітня – Всеукраїнський день психолога

Друк
PDF

 psuh golova

Психологія вивчає людську психіку, поведінку та психічні процеси. Психологи рятують людей від депресії, апатії, допомагають людям у кризових ситуаціях розібратися в їхніх проблемах, налагодити взаємовідносини з іншими, показуючи шляхи й відкриваючи невідомі до того ресурси свого організму і психіки,  та виконують ще багато суттєвих завдань.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що внаслідок російсько-української війни близько 10 мільйонів людей в Україні  відчувають депресію, тривогу, посттравматичний стресовий та  біполярний розлади тощо. Понад 60% наших військовослужбовців страждають від посттравматичного стресового розладу, а близько половини населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб, потребує психологічної допомоги, щоб впоратися з буденністю війни.

Реальні цифри можуть бути навіть більшими, оскільки ніколи до цього не відбувалось стільки травмуючих подій, які до того ж безперервно висвітлюються онлайн. Українці переживають геноцид, який транслюється онлайн, і неможливо прорахувати, наскільки від цього страждає психіка кожного.

Для подолання цих проблем та покращення психологічної допомоги населенню України створюються спеціальні умови, зокрема:

- Забезпечення населення та військових регулярною психологічною підтримкою з можливістю вибору спеціаліста через платформу Helsi (за принципом вибору сімейного лікаря). Так людина зможе обрати собі спеціаліста для психологічної підтримки та мати регулярні консультації задля захисту психологічного здоров’я.

- Надання можливості будь-якому сертифікованому спеціалісту, який бажає допомагати українцям в ці тривожні часи, додавати себе в розділ спеціалістів з психологічної підтримки.

- Дозволяється під наглядом спеціалістів із психологічної підтримки дослідження усіх інструментів для психологічного відновлення та реабілітації постраждалих від російської агресії.

 - Створення усіх умов для дослідження та відновлення психологічного добробуту громадян України, постраждалих внаслідок російської агресії.

Всеукраїнський день психолога має за мету подякувати психологам за їхню старанну, нелегку та дуже корисну працю, адже духовне здоров’я не менш важливе, ніж фізичне.