tren vooz

Фахівці ВООЗ в Україні спільно з Центром громадського здоров’я, Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України та управлінням охорони здоров’я ОДА з 5 по 7 квітня провели навчальний тренінг з епідеміологічного нагляду за поліовірусом та гострими в’ялими паралічами з метою ліквідації спалаху поліомієліту в Україні.

tren vooz6

Участь у тренінгу взяли епідеміологи ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ», педіатри, лікарі сімейної медицини, неврологи та госпітальні епідеміологи лікувально-профілактичних закладів області.

У ході тренінгу консультанти ВООЗ та фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України відпрацювали з медиками Черкащини теоретичні і практичні навички з питань:

  • епідеміології поліовірусу;
  • епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами (ГВП);
  • ролі лікарів у нагляді та алгоритмі звітності щодо ГВП;
  • ролі щеплень у профілактиці інфекційних захворювань, зокрема поліомієліту;
  • організації лабораторного спостереження циркуляції ентеровірусів у об’єктах зовнішнього середовища тощо.

tren vooz10

Тематика тренінгу надзвичайно актуальна. Адже в Україні зареєстровано спалах поліомієліту в 2021-2022 роках (у Рівненській та Закарпатській областях), зростають ризики поширення інфекції у зв’язку з військовою агресією рф, масовою міграцією людей та зниженням охоплення населення профілактичними щепленнями.

Триденний навчальний тренінг ВООЗ був інформаційно насиченим, проводився у форматі діалогу та живого спілкування.

Завдяки тренінгу понад 100 фахівців області підвищили власну кваліфікацію.

tren vooz4

Довідково

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і в’ялих паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років

Протікати захворювання може як у дуже легкій формі, так і у вкрай важкій. Відновлення функцій м’язів може тривати кілька місяців або років. Але в багатьох випадках повністю одужати від поліомієліту неможливо. Близько 5% хворих помирають, в основному від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Якщо 90-95% людей у країні має імунітет проти інфекційної хвороби, вона не поширюється, навіть якщо збудник завозиться з-за кордону.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить до переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безкоштовно відповідно до календаря щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці – 1 доза
  • у 4 місяці – 2 доза
  • у 6 місяців – 3 доза
  • у 18 місяців – 4 доза
  • у 6 років – 5 доза
  • у 14 років – 6 доза.

Вакцини, які наразі використовують державні та приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

tren vooz9

tren vooz12