gribum

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

25.09.2022 р. зареєстровано перший в поточному році випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими в Уманському районі Черкаської області.

Мати з 15-річною донькою вживали відварені і смажені гриби рядовки, що назбирали у садку біля с.Рижавка.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, підвищене потовиділення) з’явились вже за годину після вживання грибів.

Постраждалі 25.09.2022 року о 22.00 год. звернулись до швидкої  медичної допомоги, яка доставила їх до комунального некомерційного підприємства «Уманська центральна районна лікарня» Паланської сільської ради, госпіталізовані у стані середньої важкості, де наразі перебувають на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів;
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • Користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин)  і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.

Основні ознаки отруєння грибами - це нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

При появі хоча б одного із симптомів отруєння грибами - негайно звертайтесь до лікаря!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!