Захворюваність гострими кишковими інфекціями в області

Друк
PDF

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить, що в області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій.

За 5 місяців 2022 року в області зареєстровано 485 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 71,5% становлять діти.

Показник захворюваності збільшився на 36,6% проти минулорічного показника аналогічного періоду (41,3 на 100 тисяч населення проти 30,2 відповідно).

Серед дітей найбільша кількість хворих зареєстрована у молодшій віковій групі (0-4 роки) і становить 52,7% від загальної кількості захворілих.

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами та вірусами. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

У профілактиці гострих кишкових інфекцій важливо:

  • не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;
  • перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;
  • для пиття та приготування їжі використовувати тільки воду гарантованої якості або бутильовану;
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

Нагадуємо! При перших симптомах хвороби, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.