Ботулізм – це небезпечно!

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм у 29-річної мешканки м. Золотоноша після вживання сушеної річкової риби (плотва) домашнього приготування.

Симптоми отруєння у хворої проявилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту (розлади зору, порушення ковтання, блювота, сухість у роті, диспепсичні явища).

Після звернення до швидкої медичної допомоги 26.04.2021 року хвора доставлена до Золотоніської центральної районної лікарні, де після консультації інфекціоніста встановлено діагноз «ботулізм?», жінка направлена та госпіталізована до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» у стані середньої важкості.

Потерпілій введено протиботулінічний полівалентний антитоксин, наразі вона перебуває на лікуванні у відділенні реанімації.

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!