Обережно, ботулізм!

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано другий з початку року випадок захворювання на ботулізм у 45-річної мешканки с. Трушівці Чигиринського району Черкаської області.

Хвора вживала консервовану свинячу ковбасу домашнього приготування, яка вочевидь була приготовлена з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів та містила ботулотоксин, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворої проявилися через декілька днів після вживання зараженого продукту (розлади зору, порушення діяльності мовлення, диспепсичні явища).

Після звернення до Черкаської центральної районної лікарні та встановлення діагнозу «ботулізм» 19.03.2021 року вона госпіталізована до стаціонару. У зв’язку з погіршенням стану 20.03.2021 року жінка переведена до Черкаської міської інфекційної лікарня, де наразі знаходиться в реанімаційному відділенні у стані штучної коми.

Протиботулінічний антитоксин введено в інфекційній лікарні 20.03.2021 року.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!