Дирофіляріоз

Друк
PDF

29.11.2018.001.jpgДирофіляріоз – трансмісивний антропонозний гельмінтоз, спричинений нематодами роду Dirofilaria, який супроводжується тяжкою патологією всіх систем організму, включаючи головний мозок і очі. Основним облігатним хазяїном інвазії вважаються м’ясоїдні ссавці (собаки, коти, лисиці, тощо), переносники і проміжні хазяї комарі різних видів ( родів Anopheles, Culex, Aedes та інші). На дирофіляріоз також хворіє людина, яка безпосередньо від собак і кішок не заражається. Назва захворювання перекладається з латинської як «зла нитка» і означає глистну інвазію, що передається через кров після укусу інфікованого від собаки комара.

Раніше про таке захворювання в Україні ніхто не чув, його й досі вважають рідкісним і асоціюють із суто тропічною недугою. Однак останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. Це пов’язано зі збільшенням кількості бродячих тварин, погіршенням санітарних умов, відносним потеплінням клімату й активізацією переносників. У підвалах багатоквартирних будинків — постійна сирість, річки забруднені, а це ідеальне середовище для розмноження комарів. Дирофіляріоз розповсюджений по всій Земній кулі, крім Антарктиди.

29.11.2018.003.jpgВ Україні захворюваність на дирофіляріоз носить спорадичний характер, але зараз переходить у ранг поширеної і введена до облікового реєстру паразитарних хвороб людини. Кількість виявлених хворих за останні 10 років продовжує збільшуватися: захворюваність підвищилася у 52 рази.  Зареєстровано  понад 1500 тисячі хворих на усіх адміністративних територіях країни, захворюваність носить місцевий характер

На території Черкаської області захворюваність на дирофіляріоз почала реєструватися з 1999 року. За останні 10 років спостережень зареєстровано 77 хворих на дирофіляріоз. За 10 місяців поточного року зареєстровано 6 випадків: м.Черкаси - 3 випадки та по 1 випадку у м.Умань, Камянський та Чигиринський райони.

 

дирофіляріоз123.jpg

 

29.11.2018.007.jpgНа дирофіляріоз хворіють усі верстви населення, незалежно від соціального статусу. Хворі зверталися за медичною допомогою самостійно зі скаргами на свербіж, пересування паразита під шкірою, набряки, почервоніння, біль, появу пухлини. Усіх хворих госпіталізовано та прооперовано в стаціонарі та амбулаторно. Виявлені гельмінти віднесені до виду Dirofilariarepens. Розміри паразитів становили в середньому від 3 до 21 см.    Локалізація гельмінтів: в області голови, у зоні очей, на нижніх та верхніх кінцівках, на животі. Ступінь перебігу хвороби зазвичай легкий. Проведено епідобстеження вогнищ, за його результатами встановлено, що всі хворі мешканці Черкаської області пов’язують своє захворювання з перебуванням у природних умовах (відпочинок у лісі, біля водоймища, та під час роботи на дачах).

Профілактика дирофіляріозу полягає в захисті від укусів комарами людини та домашніх тварин. Для цього застосовують різні види репелентів, для собак та котів різні види інсектецидних ошийників та крапель. В приміщеннях обовязково засічувати вікна, двері та використовувати інсектицидні електрофумігатори. Доступний для всіх вид захисту – носіння одягу, який максимально захищає від укусів комарів у години їх активності.