Всесвітній день боротьби з малярією - 25 квітня!

Друк
PDF

242420181.jpg«Готовність перемогти малярію» - тема цього року визначена ВООЗ до Всесвітнього дня боротьби з малярією. Обрана тема не тільки ставить мету - звільнення світу від цієї хвороби та нагадує про успіхи досягнуті в ліквідації одного ізнайстаріших недуг людства, а також попереджує про тривожні тенденції, що після періоду безпрецедентних успіхів у приборканні хвороби прогрес зупинився. Нинішніх заходів недостатньо для досягнення етапів, передбачених Глобальною технічною стратегією ВООЗ по боротьбі з малярією на 2016-2030 рр. У країнах, де триває передача інфекції, все частіше реєструють значне зростання числа хворих на малярію. Якщо не вжити невідкладних заходів, то завоювання в боротьбі з малярією опиняться під загрозою. У цей Всесвітній день боротьби з малярією ВООЗ продовжує закликати застосувати дієвіші методи, що дозволяють попереджати, розпізнавати і лікувати малярію.

Малярія завжди була і є однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб людини. Вона приводила до занепаду великі країни, знищувала народи, вирішувала результати війн. До відомих жертв, що найбільш ймовірно померли від малярії, належать: Олександр Македонський, Чингісхан, принаймні 5 римських пап, імператор Священної Римської імперії Карл V, Христофор Колумб, лорд Байронта багато інших.

Вчені припускають, що люди зазнають зараження малярією вже протягом 50 тис років: вік знайдених стародавніх скам'янілостей комарів, у яких знаходилися залишкималярійних паразитів, склав 30 мільйонів років. У Китаї були виявлені літописні свідчення лихоманки, викликаної малярією, що датуються 2700 роком дон. е..

На сьогоднішній день за даними ВООЗ, близько 100 країн, половина з яких заходиться в Африці, південніше Сахари є ендемічними з малярії (тобто на території цих країн малярія є поширеною), там реєструється близько 90% випадків. Хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході, 70% випадків припадає на Індію, Бразилію, Шрі-Ланку, В'єтнам, Колумбіюта Соломонові острови, зустрічається навіть в деяких частинах Європи. В районах, небезпечних на малярію, мешкає 2,4 мільярди людей,хвороба продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно хворіють на малярію від 300 до 500 млн. людей і близько півмільйона помирають, з них близько 90% - діти молодшого віку, ці цифри щорічно зростають.За останнє десятиліття з третього місця за числом смертних випадків у рік (після пневмонії та туберкульозу) малярія вийшла на перше серед інфекційних захворювань. Щороку близько 30 000 відвідувачів небезпечних районів хворіють на малярію, 1% з них вмирає

Відсоток населення світу, який живе із загрозою малярії24242018111.jpg

 

Відповідно вищевикладеного малярія – розповсюджене на землі захворювання. За даними ДЗ «УЦКМЗ МОЗ» на території України станом на 2017 рік зареєстровано 47 завізних випадків малярії з 3 летальними наслідками від тропічної малярії. У Черкаській області впродовж 2013-2017рр. зафіксовано 5 завізних випадків, всі із країн африканського континенту. Маляріогенна ситуація в світі продовжує ускладнюватись в зв’язку з поширенням лікарськостійкої малярії та поновлення передачі інфекції в країнах, де малярія була ліквідована. Зростання міграційних процесів, а також високий рівень захворюваності на малярію в тропічних країнах можуть призвести, за певних умов, до завозу малярії і в Україну.

242420185555.jpgМалярія протікає як хронічне рецидивуюче захворювання. Симптомами малярії є лихоманка, озноб, анемія, збільшення розмірів селезінки і печінки. Зараження людини малярією відбувається в результаті укусу комаром роду Анофелес (малярійні комарі), який раніше вже «харчувався» кров’ю хворої на малярію людини.  В результаті збудник (плазмодій малярії) потрапляє до крові  і циркулює по організму протягом недовгого часу. Потім паразит «осідає» в клітинах печінки, де проходить його перший розвиток. В цей період хворий може скаржитись на біль в суглобах та м’язах, загальну слабкість, втомлюваність, температура тіла в цей (прихований) період в межах норми. Вже згодом, коли плазмодії потрапляють до еритроцитів – з’являються приступи різкого підвищення температури. Еритроцити «нафаршировані» плазмодіями лопають, паразити потрапляють в плазму крові. Продукти розпаду еритроцитів, продукти обміну плазмодія діють на терморегуляційні центри організму, тому і виникає висока температура. Приступи підйому температури чергуються із «світлими» періодами – нормалізацією її. Пониження температури відбувається різко у супроводі значного потовиділення. А це є дуже виснажливим та небезпечним для організму.

242420184.jpgПопереду час відпусток. Тому варто пам’ятати, що організації, які відправляють туристів в ендемічні з малярії країни, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду та можливий ризик зараження малярією.

Захворювання малярією можна попередити. Після прибуття до країни призначення, доцільно проконсультуватися з лікарем посольства про необхідність хіміопрофілактики малярії в безпосередньому місці перебування та терміни її проведення.Після повернення в Україну необхідно негайно повідомити дільничного лікаря про прибуття з тропічних країн. Застосування протималярійного препарату слід продовжувати ще протягом 4-х тижнів після виїзду з малярійної місцевості, оскільки за відсутності хіміопрофілактики в цей період існує найбільша вірогідність виникнення особливо небезпечної злоякісної форми тропічної малярії.В окремих випадках захворювання на малярію може виникнути у більш пізні терміни, навіть при застосуванні протималярійних препаратів. Тому, при нездужанні, що супроводжується підвищенням температури, потрібно негайно звернутися до лікаря. Протягом 3-х років після повернення з ендемічних країн додому при будь-якому захворюванні нагадуйте лікарю, який Вас лікує, про Ваше перебування у тропіках, незалежно від попередніх показників дослідження крові на малярію.

Як вберегтися від інфікування малярією – насамперед захищаючись від укусів комарів шляхом застосування репелентів (відлякуючих засобів), недопускаючи залітання комарів в приміщеннях засічуючи вікна, двері та застосуючи фумігатори, на відкритому повітрі - спіралі. Обов’язкова хіміопрофілактика протималярійними препаратами. Тому, що люди часто заражаються нехтуючи прийомом ліків, або недотримуючись схеми прийому. А наслідки від захворювання можуть бути набагато гірші, ніж від прийому ліків.

Пам’ятайте, захворювання краще попередити, а не лікувати!