Чорнобильська катастрофа, ліквідація її наслідків, реальність сьогодення

Друк
PDF

20042018.jpgМайже 32 роки минуло від того часу коли трапилася радіаційна аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС і стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було залучено велику кількість людей різного фаху, і в тім числі медичних працівників. Від санепідслужби області були направлені фахівці в смт. Поліське Київської області (районний центр), що розташований на півночі Київщини над річкою Уж (притока Прип”яті), яке через високе радіоактивне забруднення опинилося у зоні відчуження.

Працівники санепідслужби: Нікітюк М.О, Зінченко А.К. (Черкаська облСЕС), Скуцький В.І. (Катеринопільська райСЕС),Нестерко В.О., Пархоменко М.У., Біда А.І.( Придніпровська райСЕС), Панченко Т.В., Аракелян Ж.П.(Соснівська райСЕС), Сергеєва Г.В., Турченко С.М., Лесняк Н.І., Коняєва Л.П., Жарськая Є.Н. (Черкаська міськСЕС), Змієв В.О. (Камянська райСЕС), Неймет А.А. (Чорнобаївська райСЕС) працювали там з 18.05 до 18.06.1987 року.

Безпосередню участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як військові, брали : Бондаренко Ю.Г.- завідувач токсикологічною лабораторією облСЕС, Узлій М.Г. (дезінфектор Черкаської райСЕС), Лисенко В.І. (дезінфектор Христинівської райСЕС), Кузьменко В.С.(водій Смілянської райСЕС).

Фахівці санепідслужби, розуміючи про небезпеку для власного здоров’я, виконували свої професійні обов’язки з профілактики захворювань місцевого населення, здійснювали радіоекологічний моніторинг об’єктів довкілля, самовіддано виконували всі поставлені перед ними завдання, вміло користувалися довіреним їм обладнанням та технікою, активно використовували набуті високі професійні знання і навички. Більшість із них отримали нагороди Президента України, Почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України, нагрудні знаки учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, тощо.

В нашій області радіоактивного забруднення, де щільність цезію-137 переважає 1 Кі/км2, зазнали 103 населених пункти із 13 районів.

Починаючи з 1991 року в області щорічно проводилось близько 20 тис. радіологічних досліджень, зокрема, продуктів харчування і харчової сировини біля 7 тис., води питної – 1300, об’єктів навколишнього середовища – 1100, рівнів радіаційного фону в повітрі – 10 тис.

За результатами радіоекологічного моніторингу впродовж останнього десятиріччя не відбулося суттєвих змін радіаційного фону, рівні його становлять 7-24 мкР/годину, що притаманно для природних рівнів території області. Концентрації 137Cs і 90Sr у харчовій сировині та продуктах харчування місцевого виробництва становлять 1-5 Бк/кг/л по 137Cs і до 1 Бк/кг/л - по 90Sr , у воді питній - до 1 Бк/л. Такі рівні забруднення є в 10 - 100 разів нижчими від нормативних величин.

В даний час радіоекологічний моніторинг об’єктів довкілля продовжує здійснювати ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України».