Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 2016 рік

Друк

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 2016 року проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8784 проби харчових продуктів, зокрема 4210 проб – за санітарно-хімічними показниками та 4574 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 0,3% та 1,5% проб проти 0,8% та 2,1% у 2015 р.

Найбільша питома вага відхилень від гігієнічних нормативів за санітарно- хімічними показниками реєструвалась у м.Умань (7,5%), Лисянському (4,3%) та Маньківському (0,9%) районах; за мікробіологічними показниками – у мм. Черкаси (2,6%), Сміла (2,5%), Драбівському (3,0%), Жашківському (2,7%), Христинівському (2,1%), Черкаському (1,8%), Катеринопільському (1,7%) районах.

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 843 проби овочів, з яких виявлено 4 відхилення (0,5%) проти 8 (0,7%) у 2015 р. Нестандартні проби овочів за вмістом нітратів виявлялись у м.Умань та Лисянському районі.

На вміст пестицидів досліджено 371 пробу харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищення допустимих рівнів виявлено в 3 (0,8%) пробах овочів із Драбівського, Черкаського та Корсунь-Шевченківського районів.

У 2016 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 689 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

Протягом останніх трьох років фіксується чітка тенденція щодо відсутності нестандартних показників у досліджених пробах продовольчої сировини та харчових продуктів на вміст нітрозоамінів, гормональних препаратів, мікотоксинів.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

Здійснення моніторингових досліджень харчових продуктів заплановано і у 2017 р.